Inzicht in het weer met home assistent

9
Share

Op een mooi dashboard aan de muur, waar je alles mee kunt regelen in huis, mag natuurlijk een weer paneel niet ontbreken. In deze blog ga ik je laten zien hoe je een mooi weer paneel kan maken voor jou dashboard.

Als eerste gaan we de Buienradar integratie installeren in home assistent. Hiervoor ga je naar instellingen>integraties. Nu klik je vervolgens op de grote blauwe knop rechts onder in beeld + integratie toevoegen. Zoek met behulp van de zoekbalk de buienradar integratie op. Als je de buienradar integratie hebt gevonden klik je er op, je krijgt nu een scherm te zien met de Breedte en lengtegraat, home assistent vult deze zelf in, je kunt deze hier zelf eventueel aanpassen. De breedte en lengtegraat zijn de geografische coördinaten van jou adres.


De coördinaten van een plaats ophalen

  1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op de kaart op een gebied dat geen label heeft en houd dit vast. Er wordt een rode speld geplaatst.
  3. U ziet de coördinaten in het zoekvak bovenaan.

Bron: https://support.google.com/maps/answer/18539?hl=nl&co=GENIE.Platform%3DAndroid


Nu de buienradar integratie is toegevoegd, moeten we nog een ding doen. De buienradar integratie heeft 108 entiteiten welke zijn uitgeschakeld na installatie. Deze dienen we zelf handmatig in te schakelen. Om dit te doen klik je bij de integratie op 108 entiteiten. Hierdoor krijg je alle entiteiten te zien, vink hier alle entiteiten aan welke je straks op je dashboard wil weergeven. Als je alles hebt geselecteerd, klik je rechts boven in beeld op geselecteerde inschakelen. Na 30 sec zal home assistent de geselecteerde entiteiten toevoegen.

Nu de buienradar integratie is geïnstalleerd gaan we een nieuw dashboard aanmaken speciaal voor het weer. Om een nieuw dashboard aan te kunnen maken ga je naar instellingen>Lovelace-dashboards en klik vervolgens op de grote blauwe knop rechts onder in beeld +Dashboard toevoegen

Geef als titel weer op en als icon bijvoorbeeld mdi:cloud en klik op aanmaken. Nu word er een dashboard toegevoegd aan jou home assistent installatie.

Voorbeeld van mijn weer Dashboard

Nu alles in ingesteld en een nieuw dashboard is aangemaakt kan je jou dashboard gaan inrichten. Om je dashboard te kunnen aanpassen ga je naar de drie puntje in de rechte bovenhoek en klik vervolgens op Configureer UI. klik daarna op de grote blauwe knop rechts onderin + Kaart toevoegen. Om de afbeelding van de kaart van nederland met het live beeld van het weer in beeld te krijgen, selecteer je de Afbeelding-entiteit kaart. klik vervolgens op camera-entiteit en selecteer buienradar. Zet de schuifjes voor naam en staat tonen uit. Haal vervolgens ook de url bij afbeeldingspad weg en klik op opslaan. Als je alles goed hebt gedaan zou er nu een live weer kaart op je dashboard moeten staan, je kan nu je dashboard verder naar wens gaan vullen met de weersinformatie die jij graag wilt zien.

HAVE FUN!!